Dit doen we ook nog...

de zomerschool

De Zomerschool is een initiatief van de Taalwerkplaats, in samenwerking met het Damiaancentrum. Sinds 2013 wordt deze elk jaar in de zomervakantie gehouden op het prachtige terrein van Novadic Kentron,  aan de Schijndelseweg 46, waar het Damiaancentrum gevestigd is.

Veel mensen die door het jaar heen op de Taalwerkplaats terecht kunnen om (beter) Nederlands te leren, verliezen in de zes weken zomervakantie een deel van hun taal. Bovendien kan lang niet ieder gezin op vakantie. Voor deze problemen hebben wij in de Zomerschool een oplossing gevonden. De sfeer is  ontspannen en er is altijd volop gelegenheid tot ontmoeting en uitwisseling, mede door de  deelname van ´gewone´ Rooise mensen.

Bij de Zomerschool kunnen ouders met kinderen terecht voor allerlei leuke en leerzame workshops: taal, creatieve en sportieve activiteiten. Drie weken lang, drie ochtenden in de week. Kinderen kunnen alleen meedoen als een volwassene hen meebrengt en zelf aan het programma deelneemt. Zij hebben een apart programma, maar kunnen soms ook meedoen met workshops voor volwassenen. Om de drempel laag te houden, vragen wij aan volwassenen een bijdrage van € 1,50 per dag.

De workshops worden allemaal gegeven door vrijwilligers, zoals ook de organisatie eromheen. Mensen hoeven zich niet aan te melden, maar kunnen vrij binnenlopen. Wie zich toch wil aanmelden, vragen heeft over tijdstip en programma, zelf een workshop wil aanbieden of een bijdrage wil leveren voor de boodschappen kan contact opnemen met: taalwerkplaats.rooi@gmail.com of telefoon nr. 06 - 25 41 53 62

Klik hier voor een indruk van de programma´s  en een sfeerfilmpje van de afgelopen jaren.

Dankzij Emile Kalmann konden we in 2017 ook een populaire 'lipdub' (liedje zingen en spelen en dat op film zetten) maken. Zie hier De kat van Ome Willem:   https://www.youtube.com/watch?v=hVAG4NVD32I

 

Stichting Damiaancentrum Nederland heeft als doel mensen een plaats te bieden om elkaar te ontmoeten, samen te werken en elkaar te inspireren, om er te zijn voor een ander. Het gaat hierbij met name om de meest kwetsbare mensen in de samenleving, mensen die er, om wat voor reden dan ook, vaak alleen voor staan. Hen te laten ervaren dat ze erbij horen, waardoor ze het leven beter aan kunnen, is de doelstelling van het Damiaancentrum.

 


het Taalweekend

Taal heeft vele vormen en is overal. Met taal kun je liefhebben en haten, gedichten schrijven en bezwaarschriften, mensen aan het lachen of aan het huilen maken. Kinderen krijgen met taal greep op hun wereld. Mensen die van ver komen, ontdekken via taal mogelijkheden om hun leven opnieuw vorm te geven. Door taal wordt het vreemde eigen en dat geeft hoop, het schept perspectief.

Dit is de reden dat de Taalwerkplaats Rooi, Gilde Samenspraak, Schrijfclub Impesant en vele anderen taal in alle facetten wilden laten zien in het lange Taalweekend van donderdag 2 tot en met maandag 6 juni 2016. Een weekend met een zeer divers programma, dat begon met een opening door burgemeester Maas, in samenspraak met Mark van de Veerdonk, gevolgd door een pubquiz van De Natte Plek met speciale nadruk op taal. Dit alles in café d'n Dommel.

De Senioren Filmclub presenteerde in Odendael 'The Reader', een aangrijpende film over een vrouw die zich zo schaamt over het feit dat ze niet kan lezen dat ze er niet voor uit durft te komen en zelfs de zwaarste consequenties aanvaardt.

In het weekend waren de weergoden met ons. Onder een stralende zon vermaakte Wim Daniëls het toegestroomde publiek met allerlei taalweetjes en grapjes. Schrijfclub Impesant en interviewer Jan van der Heijden presenteerden hun boeken en Rein Brugman, een geboren verhalenverteller uit Nijnsel, presenteerde zijn autobiografie. Op de taalmarkt kon je kennis maken met Rooienaren uit allerlei windstreken. Bij 't Paperas lazen mensen uit verschillende landen gedichten voor in hun eigen taal en het Nederlands.

Op zondag verzorgde de pas heropende Gouden Leeuw een heerlijke 'literaire lunch', die werd gelardeerd met verhalen en gedichten.

Het derde Groot Roois Dictee had als onderwerp de Rooise jongens die tussen 1946 en 1949 in Indonesië vochten. Samen met 't Roois Theater en Kalmann Mediaproducties en met dank aan Hans van den Wijngaard maakte de Taalwerkplaats een korte film over het onderwerp.


het groot roois dictee

Het Groot Roois Dictee is een initiatief van de Taalwerkplaats.  Het is bedoeld om mensen de kans te geven op een speelse en boeiende manier met taal (en Rooise geschiedenis) bezig te zijn. Tegelijkertijd vragen wij aandacht voor de Taalwerkplaats, waar anderstaligen de beginselen en/of de finesses van onze taal wordt bijgebracht. In de hoop dat ook zij ooit zelf kunnen meedoen met het Groot Roois Dictee.

Voor de meerderheid van de Rooienaren is Nederlands lezen en schrijven, gelukkig,  vanzelfsprekend en in veel gevallen zelfs plezierig. Voor een niet zo kleine minderheid is het Nederlands zelf of het lezen en schrijven ervan op zijn minst iets dat nog geleerd moet worden.

Hoe lastig het is om onze taal goed onder de knie te krijgen ervaren deze mensen dagelijks.

Tijdens het Dictee ervaren de deelnemers hoe rijk en mooi, maar ook hoe lastig onze taal is. Daarnaast komen zij meer te weten over boeiende periodes uit de Rooise geschiedenis.

Hieronder vindt u de dictees van de afgelopen drie keer, om na te lezen en er wat van te leren.

Lezen:
Wat nu zei Pichegru
Moord in de melkfabriek
Bakkeleien in Indië

Een kapel voor Martinus